Anadolu binlerce yıllık geçmişi ile birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu kutlu coğrafyada yer alan şehirlerin büyük bir bölümü günümüzde de yerleşim birimi olarak kullanılsa da bazıları tamamen yıkılmış, su altında kalmıştır. Bu yazımız içerisinde Baraj Suları Altında Kalan Antik Şehirler hakkında bilgi vermeye çalışacağız.
Hasankeyf

Dicle nehri üzerine yapılan Ilısu Barajı ile beraber Hasankeyf sular altında kalmaya mahkum bırakılmıştır. Batman’ın tarihi kent sembollerinden birisi haline gelen Hasankeyf, her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. Su altında kalan bölümü dışında Hasankeyf’in hala görülebilir bölümlerini görmek için ziyaret gerçekleştirebilirsiniz.
Zeugma Antik Kenti



İnsanlığın doğduğu yer olarak gösterilen Zeugma, binlerce yıllık bir geçmişe sahipti. İlk insanlar hayatın devam edebilmesi su kaynağının şart olduğunu diliyordu. Bu nedenle yerleşim yerlerini su kaynağının hemen dibine kuran Zeugma halkı, bir gün sahip çıktıkları su kaynağı nedeni ile tarihten silineceklerini bilmiyorlardı… Zeugma bugün dünyanın en büyük seramik müzelerinden birisi olarak gösterilmekte.
Rumkale



Gaziantep’de bulunan Rumkale’de sular altında kalmıştır. Baraj Suları Altında Kalan Antik Şehirler içerisinde yer alan Rumkale, Fırat nehrinin suları altında yer almaktadır. Ancak; tekne ile çıkacağınız gezinti sırasında Rumkale’ye ait birçok kalıntıyı görebilir, doğa güzelliklerine şahit olabilirsiniz.
Eğil Antik Kenti



Bu yazımızda sular altında kalan antik şehirleri dile getirmeye çalışacağız. Diyarbakır’da bulunan Eğil Antik Kenti Asurlular döneminden kalmadır. Zamanla sular altında kalan bu şehirde kral mezarları, yaşam alanları, batık şehirler, mağara evleri yer alıyor. Su altında olsa da şehir içerisindeki birçok bölümün hala görülebilir olduğunu söyleyebiliriz.
Augusta Antik Kenti



Son olarak ise Augusta Antik Kenti hakkında bilgi verebiliriz. Adana’da bulunan bu antik kent 1955 yılında yapılan Seyhan Baraj Gölü ile beraber sular altında kalmıştır. Zeugma antik kentinde birçok eser kurtarılıp müzede sergilenmekte. Ancak; bu antik kentteki tüm eserlerin sular altında kaldığını söyleyebiliriz.
2000’li yıllarda yapılan barajlar ülkemizde birçok şehrin sular altında kalmasına neden olmuştur. Halfeti bu konuya verilebilecek en iyi örneklerden birisidir. Bu durum kötü gibi gösterilse de artan ilgi ve merak sular altında kalan bölgelerin turizm değerlerini de arttırmıştır.